Hoe kiest u een beleggingsproduct dat bij u past?

U belegt, omdat u verwacht op die manier meer rendement te kunnen behalen dan met sparen. Met de lage spaarrente van nu blijft er immers na aftrek van belasting en door inflatie vrijwel niets over. Beleggen kent wel meer risico’s. Vrijwel elke bank of vermogensbeheerder biedt beleggingsproducten aan. Voor vermogens van € 5.000 tot € 500.000 gaat het vaak om oplossingen die voor een bepaald risicoprofiel zijn samengesteld; de zogeheten standaardoplossingen. Daar komt dus geen maatwerk aan te pas. Waar moet u zoal op letten bij het kiezen van een beleggingsproduct?

Let op het risico: iedereen wil graag een hoog rendement, maar rendement en risico gaan hand in hand. Vergelijk daarom alleen beleggingsproducten die aansluiten bij uw gewenste risicoprofiel.

Let op het rendement over meerdere jaren: probeer na te gaan of het rendement van het beleggingsproduct van uw keuze over meerdere jaren heen constant gebleken is.

Let op de R/R-score: welke bank of vermogensbeheerder behaalde het beste resultaat op basis van de risico/rendementsverhouding – de R/R-score? Hoe hoger de score, hoe beter het product erin is geslaagd om een hoger rendement te halen bij hetzelfde risico.

Let op de kosten: behaald rendement zegt alleen iets over het verleden. Kijk met het oog op de toekomst naar mogelijk te voorziene kosten die het rendement direct kunnen beïnvloeden.

Let op de complexiteit: des te meer verschillende (soorten) beleggingen een product bevat, hoe complexer het is. Complexiteit zegt echter niets over het risico van een product.

Let op het type beleggingen: belegt u via de aangeboden beleggingsoplossing rechtstreeks in aandelen en obligaties of belegt u in fondsen of trackers? Dit kan invloed hebben op uw kosten.

Tip
Om te voorkomen dat uw klant door de bomen het bos niet meer ziet, doet u er goed aan om hem of haar door een financieel planner te laten te begeleiden bij de keuze voor een beleggingsproduct.

Leave a Reply